Popis
Absolvent se uplatní při výkonu povolání řezník – uzenář v pozici zaměstnance v masném průmyslu při zpracování masa a výrobě masných výrobků a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem masa a masných výrobků. Po získání nezbytné praxe je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost.
Podmínky přijetí
- splnění povinné školní docházky nebo úspěšné ukončení základního vzdělání před splněním povinné školní docházky
- splnění podmínek přijímacího řízení prokázáním vhodných schopností, vědomostí, dovedností a zájmů
- znalosti uchazeče vyjádřené hodnocením na vysvědčení z předchozího vzdělávání
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením (k posouzení zdravotního stavu je kompetentní příslušný registrující praktický lékař)
- Konkrétní podmínky jsou každoročně aktualizovány a jsou umístěny na veřejně přístupném místě a způsobem umožňujícím dálkový přístup.
- Zdravotní způsobilost
- Žák musí splnit podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením.
- Pro přijetí ke vzdělávání v oboru Řezník-uzenář je požadován dobrý zdravotní stav dle posouzení příslušného registrujícího praktického lékaře, zejména vylučující:
- prognosticky závažná onemocnění podpůrného a pohybového aparátu znemožňující zátěž páteře v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- prognosticky závažná onemocnění horních končetin znemožňující jemnou motoriku a koordinaci pohybů v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- prognosticky závažná chronická onemocnění kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit silné znečištění kůže nebo kontakt s alergizujícími látkami
Učební plány
Kód a název oboru vzdělávání | 29-56-H/01 Řezník- uzenář | |||
Název školního vzdělávacího programu | Řezník – uzenář | |||
Zaměření | ||||
Délka a forma vzdělávání | 3 roky, denní studium | |||
Datum platnosti ŠVP | Od 1. 9. 2009 počínaje I. ročníkem | |||
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | |||
Povinné vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem |
Český jazyk a literatura | 2 | 2 | 2 | 6 |
Cizí jazyk | 2 | 2 | 2 | 6 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Základy přírodních věd | 2 | – | – | 2 |
Ekologie | 1 | – | – | 1 |
Informační a komunikační technologie | 2 | 2 | – | 4 |
Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | – | – | 2 | 2 |
Aplikovaná biologie | 1,5 | 1,5 | – | 3 |
Potraviny a výživa | 1,5 | – | – | 1,5 |
Technologie | 2 | 4 | 5 | 11 |
Obsluha a prodej | 1 | 1 | 1 | 3 |
Zbožíznalství | – | 1,5 | 2 | 3,5 |
Odborný výcvik | 15 | 15 | 15 | 45 |
Celkem | 33 | 32 | 32 | 97 |
Nepovinné vyučovací předměty |
||||
Projektové řízení | – | – | 1 | 1 |
Profil absolventa
- jatečně opracovávat jatečná zvířata
- ošetřovat a skladovat jatečně upravené maso a droby
- bourat, upravovat a třídit maso a droby pro výsek a výrobu
- vyrábět a uchovávat masné výrobky
- zpracovávat živočišné tuky
- kontrolovat kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků
- obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení
- vykonávat činnosti související s prodejem masa a masných výrobků
Úspěchy školy v tomto oboru
ISŠ-COP každoročně pořádá mezinárodní přehlídku odborných dovedností oboru Řezník-uzenář. Práci mladých řezníků bedlivě sleduje odborná komise, která hodnotí vzhled, konzistenci a chuť připravených masných výrobků a rovněž i čistotu provedení úkolu. Dvoučlenná družstva připravují výrobu a následně prezentaci 4 masných výrobků (jitrnice, tlačenku, játrovku a regionální výrobek) s přihlédnutím ke krajovým zvyklostem, následující den probíhá soutěž v bourání masa (kýta, plec a bok).
Žáci 1. – 3. ročníku oboru Řezník-uzenář každoročně nabízejí na valašském jarmarku ve Valašském Meziříčí nejen výrobky teplé kuchyně (např. zabijačkovou polévku, pečené jitrnice, ovar a jiné zabijačkové speciality), ale také tlačenku, jelita, jitrnice či jiné výrobky.
Důkazem kvalitní a úspěšné práce pedagogů oboru Řezník-uzenář bylo ocenění nejlepšího učně / učnice v oboru. V kategorii nejlepší učnice školního roku 2012/2013 byla oceněna absolventka naší školy Lucie Krejčí, za školní rok 2009/2010 byl oceněn Oldřich Kubeša.