Popis
Školní vzdělávací program (dále jen ŠVP) je koncipován tak, aby absolventi byli připraveni se uplatnit při výkonu povolání pekař v pozici výrobce pekařských výrobků ve velkých, středně velkých i malých provozech. Absolvent by měl být schopen zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro průmyslovou výrobu pekařských výrobků, umět je charakterizovat a hodnotit, znát komplexně technologické postupy při výrobě chleba, běžného, jemného a speciálního pečiva. Měl by znát problematiku obsluhy strojů a zařízení v pekárnách, možnosti údržby a seřízení technologických zařízení. Po úspěšném ukončení studia se může absolvent v souladu se školním vzdělávacím programem ucházet o přijetí do oborů pro absolventy daného oboru.
Podmínky přijetí
- splnění povinné školní docházky nebo úspěšné ukončení základního vzdělání před splněním povinné školní docházky
- splnění podmínek přijímacího řízení prokázáním vhodných schopností, vědomostí, dovedností a zájmů
- znalosti uchazeče vyjádřené hodnocením na vysvědčení z předchozího vzdělávání
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením (k posouzení zdravotního stavu je kompetentní registrující praktický lékař).
- Konkrétní podmínky jsou každoročně aktualizovány a jsou zveřejněny na veřejně přístupném místě a způsobem umožňujícím dálkový přístup.
- Zdravotní způsobilost
- Žák musí splnit podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením.
- Pro přijetí ke vzdělávání v oboru Pekař je požadován dobrý zdravotní stav dle posouzení příslušného registrujícího praktického lékaře, zejména vylučující:
- prognosticky závažná onemocnění podpůrného a pohybového aparátu znemožňující zátěž páteře v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- prognosticky závažná onemocnění horních končetin znemožňující jemnou motoriku a koordinaci pohybů v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- prognosticky závažná chronická onemocnění kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit silné znečištění kůže nebo kontakt s alergizujícími látkami
- prognosticky závažné a nekompenzované formy epilepsie a epileptických syndromů a kolapsové stavy, týká se činností ve výškách, s motorovou mechanizací, s rotujícími stroji, nářadím nebo zařízením nebo činností, při kterých nelze vyloučit ohrožení zdraví, a je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
Učební plány
Profil absolventa
Absolvent ŠVP Pekař bude připravován tak, aby byl po ukončení studia schopen:
- přijímat, hodnotit a zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady
- znát podmínky skladování surovin, látek a přísad i základy evidence
- analyzovat, kontrolovat a hodnotit kvalitu surovin, polotovarů i hotového pečiva
- pro daný technologický postup a konkrétní druh pekařského výrobku vybrat vhodné suroviny a přísady, zpracovat z nich těsto dle receptury
- znát podmínky, postupy a zásady ruční i strojové přípravy těst a hmot
- disponovat znalostmi dovednostmi z vedení kvasných stupňů, posoudit jejich zralost
- připravit těsto, dělit, tvarovat, strojit a péct výrobky (znát sázení a vypékání pečiva)
- vyrábět a používat náplně pro různé druhy výrobků, dohotovovat výrobky, uplatňovat zásady racionální výživy
- při ručním způsobu výroby podle technologického postupu prokazovat manuální zručnost
- při dodržování technologického postupu uplatňovat estetická hlediska, řídit se hygienickými předpisy, dodržovat zásady osobní hygieny a provádět sanitaci pekárenského provozu a celé pekárny
- dokázat samostatně odhalit a řešit příčiny případných závad technologického procesu
- znát problematiku Systému kontrolních a kritických bodů (dále jen HACCP), sledovat a zaznamenávat hodnoty ve stanovených kontrolních a kritických bodech
- znát základy obsluhy strojů a zařízení v pekárně
- kontrolovat provozuschopnost strojů a zařízení, znát základy údržby, seřízení a čištění technologických zařízení periodického i kontinuálního charakteru
- mít znalosti týkající se zmrazování a chlazení polotovarů i hotových výrobků i zásady opětovného rozmrazování i rozpékaní
- balit i etiketovat pekařské výrobky ručně i na balicích strojích a linkách
- znát základy uchovávání a skladování pekařských výrobků, expedice surovin i hotových výrobků
- připravovat zboží na prodej, nabízet jej a komunikovat se zákazníkem.
- obsluhovat zařízení prodejny, využívat odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku v pekařském průmyslu
Úspěchy školy v tomto oboru