Pekař

Informace o oboru

  • Kód oboru 29-53-H/01
  • Období oboru 2020/2021
  • Ukončení studia Výuční list
  • Délka studia 3
  • Forma studia Denní
  • Stipendia Ano
  • Školné Ne
  • Přijímaných 30

Popis

Školní vzdělávací program (dále jen ŠVP) je koncipován tak, aby absolventi byli připraveni se uplatnit při výkonu povolání pekař v pozici výrobce pekařských výrobků ve velkých, středně velkých i malých provozech. Absolvent by měl být schopen zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro průmyslovou výrobu pekařských výrobků, umět je charakterizovat a hodnotit, znát komplexně technologické postupy při výrobě chleba, běžného, jemného a speciálního pečiva. Měl by znát problematiku obsluhy strojů a zařízení v pekárnách, možnosti údržby a seřízení technologických zařízení. Po úspěšném ukončení studia se může absolvent v souladu se školním vzdělávacím programem ucházet o přijetí do oborů pro absolventy daného oboru.

Podmínky přijetí

  • splnění povinné školní docházky nebo úspěšné ukončení základního vzdělání před splněním povinné školní docházky
  • splnění podmínek přijímacího řízení prokázáním vhodných schopností, vědomostí, dovedností a zájmů
  • znalosti uchazeče vyjádřené hodnocením na vysvědčení z předchozího vzdělávání
  • splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením (k posouzení zdravotního stavu je kompetentní registrující praktický lékař).
  • Konkrétní podmínky jsou každoročně aktualizovány a jsou zveřejněny na veřejně přístupném místě a způsobem umožňujícím dálkový přístup.
  • Zdravotní způsobilost
  • Žák musí splnit  podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením.
  • Pro přijetí ke vzdělávání v oboru Pekař je požadován dobrý zdravotní stav dle posouzení příslušného registrujícího praktického lékaře, zejména vylučující:
  • prognosticky závažná onemocnění podpůrného a pohybového aparátu znemožňující zátěž páteře v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
  • prognosticky závažná onemocnění horních končetin znemožňující jemnou motoriku a koordinaci pohybů v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
  • prognosticky závažná chronická onemocnění kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit silné znečištění kůže nebo kontakt s alergizujícími látkami
  • prognosticky závažné a nekompenzované formy epilepsie a epileptických syndromů a kolapsové stavy, týká se činností ve výškách, s motorovou mechanizací, s rotujícími stroji, nářadím nebo zařízením nebo činností, při kterých nelze vyloučit ohrožení zdraví, a je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona

Učební plány

Profil absolventa

Absolvent ŠVP Pekař bude připravován tak, aby byl po ukončení studia schopen:

  • přijímat, hodnotit a zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady
  • znát podmínky skladování surovin, látek a přísad i základy evidence
  • analyzovat, kontrolovat a hodnotit kvalitu surovin, polotovarů i hotového pečiva
  • pro daný technologický postup a konkrétní druh pekařského výrobku vybrat vhodné suroviny a přísady, zpracovat z nich těsto dle receptury
  • znát podmínky, postupy a zásady ruční i strojové přípravy těst a hmot
  • disponovat znalostmi dovednostmi z vedení kvasných stupňů, posoudit jejich zralost
  • připravit těsto, dělit, tvarovat, strojit a péct výrobky (znát sázení a vypékání pečiva)
  • vyrábět a používat náplně pro různé druhy výrobků, dohotovovat výrobky, uplatňovat zásady racionální výživy
  • při ručním způsobu výroby podle technologického postupu prokazovat manuální zručnost
  • při dodržování technologického postupu uplatňovat estetická hlediska, řídit se hygienickými předpisy, dodržovat zásady osobní hygieny a provádět sanitaci pekárenského provozu a celé pekárny
  • dokázat samostatně odhalit a řešit příčiny případných závad technologického procesu
  • znát problematiku Systému kontrolních a kritických bodů (dále jen HACCP), sledovat a zaznamenávat hodnoty ve stanovených kontrolních a kritických bodech
  • znát základy obsluhy strojů a zařízení v pekárně
  • kontrolovat provozuschopnost strojů a zařízení, znát základy údržby, seřízení a čištění technologických zařízení periodického i kontinuálního charakteru
  • mít znalosti týkající se zmrazování a chlazení polotovarů i hotových výrobků i zásady opětovného rozmrazování i rozpékaní
  • balit i etiketovat pekařské výrobky ručně i na balicích strojích a linkách
  • znát základy uchovávání a skladování pekařských výrobků, expedice surovin i hotových výrobků
  • připravovat zboží na prodej, nabízet jej a komunikovat se zákazníkem.
  • obsluhovat zařízení prodejny, využívat odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku v pekařském průmyslu

Úspěchy školy v tomto oboru

Ve školním roce 2013/2014 se žáci 3. ročníku oboru Pekař zúčastnili 12. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala dne 6. října 2013 ve Velkých Karlovicích a obsadili 5. místo. Každoroční účast našich žáků oboru Pekař na Pekařské sobotě, která se již tradičně koná v areálu Valašského muzea v přírodě.

Spolupráce se sociálními partnery

Možnosti uplatnění ve firmách Zlínského kraje

  • Pekař

    DELIKOMAT s.r.o., Tř. Maršála Malinovského 874, 68601 Uherské Hradiště, https://www.delikomat.cz

    LINEA NIVNICE, a.s., U Dvora 190, 687 51 Nivnice, http://www.lineanivnice.cz

    Hamé s.r.o., Na Drahách 814, 686 04 Kunovice, http://www.hame.cz

    Slovácká Fruta, a.s., Na Drahách 814, 686 04 Kunovice, http://www.hame.cz/company/show/cs?slug=slovacka-fruta-a-s