Popis
Učební obor je určen pro chlapce a dívky, kteří ukončili povinnou školní docházku. V průběhu studia se žáci naučí ovládání a řízení technologických procesů při výrobě chleba, běžného a jemného pečiva. Učí se provádět provozní kontrolní rozbory a zkoušky surovin a výrobků.
Podmínky přijetí
1. Ukončená povinná školní docházka
2. Zdravotní způsobilost potvrzena lékařem. Z hlediska zdravotního stavu uchazeče vadí poruchy funkcí pohybového aparátu – skoliózy, onemocnění omezující funkci velkých a drobných kloubů horních končetin, poruchy funkcí dolních končetin znemožňující delší stání. Vadí závažná onemocnění srdce a cév, těžká onemocnění ledvin, závažná onemocnění nervová. Dále vadí chronická a alergická onemocnění kůže, zejména horních končetin. Požaduje se zraková ostrost. Uchazeči nesmějí být bacilonosiči a před nástupem do středního odborného učiliště se musí podrobit vyšetřením stanovených pro potravináře podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví.
Učební plány
Profil absolventa
Po ukončení přípravy v učebním oboru se absolvent umí správně a samostatně orientovat v celé oblasti pekárenské výroby, chápe základní technologické postupy výrobků, pracuje běžně s technologickou dokumentací, rozeznává všechny základní suroviny používané v pekárenské výrobě a umí si vypočítat jejich potřebné množství pro danou výrobu. Vede evidenci o své práci.
Zná základy ruční výroby a umí obsluhovat strojní zařízení na výrobu pekárenských výrobků. Dbá na dodržování technologických postupů a technologické kázně. Umí si připravit pro výkon pracovních činností potřebné nástroje a stroje, které zároveň dovede seřídit a provádí na nich i základní běžnou údržbu. Odborný výcvik se realizuje na pracovišti SOU a u smluvních firem – Delta, a.s. a na individuálních smluvních pracovištích podle zájmu žáka.
Úspěchy školy v tomto oboru
Spolupráce se sociálními partnery
Škola spolupracuje s firmami regionu, které se zabývají činnostmi souvisejícími s oborem Pekař.