Popis
Absolvent školního vzdělávacího programu (dále jen ŠVP) Kuchař – číšník je připraven pro činnosti v provozovnách veřejného stravování na úseku výroby i odbytu. Je schopen pracovat jako samostatný kuchař od příjmu suroviny, přes její technologickou úpravu až k expedici hotového pokrmu nebo nápoje. Jako číšník ovládá základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti. Absolvent se uplatní při výkonu svého povolání v pozici zaměstnance a po nezbytné praxi je taktéž připraven na soukromé podnikání v pohostinství.
Po absolvování závěrečných zkoušek se může ucházet o přijetí do studijních oborů – pokračovat v nástavbovém studiu a získat maturitní vysvědčení, popřípadě dále pokračovat ve vyšším stupni vzdělávání.
Podmínky přijetí
- splnění povinné školní docházky nebo úspěšné ukončení základního vzdělání před splněním povinné školní docházky
- splnění podmínek přijímacího řízení prokázáním vhodných schopností, vědomostí, dovedností a zájmů
- znalosti uchazeče vyjádřené hodnocením na vysvědčení z předchozího vzdělávání
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízení (k posouzení zdravotního stavu je kompetentní příslušný registrující praktický lékař)
- konkrétní podmínky jsou každoročně aktualizovány a jsou zveřejněny na veřejně přístupném místě a způsobem umožňujícím dálkový přístup.
- vystavení zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství
Zdravotní způsobilost
- Pro přijetí ke vzdělávání v oboru Kuchař – číšník je požadován dobrý zdravotní stav dle posouzení příslušného registrujícího praktického lékaře, zejména vylučující:
- prognosticky závažná onemocnění podpůrného a pohybového aparátu znemožňující zátěž páteře v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- prognosticky závažná onemocnění omezující funkce horních nebo dolních končetin (poruchy hrubé i jemné motoriky) v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- přecitlivělost na alergizující látky používané při praktickém vyučování
- prognosticky závažné a nekompenzované formy epilepsie a epileptických syndromů a kolapsové stavy, týká se činností ve výškách, s motorovou mechanizací, s rotujícími stroji, nářadím nebo zařízením nebo činností, při kterých nelze vyloučit ohrožení zdraví, a je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona
- nemoci vylučující vydání zdravotního průkazu v případě, že je nezbytné postupovat podle § 67 odst. 2 věta druhá školského zákona.
Učební plány
Kód a název oboru vzdělávání | 65-51-H/01 Kuchař – číšník | |||
Název školního vzdělávacího programu | Kuchař – číšník | |||
Zaměření | ||||
Délka a forma vzdělávání | 3 roky, denní studium | |||
Datum platnosti ŠVP | Od 1. 9. 2009 | |||
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | |||
Povinné vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem |
Český jazyk a literatura | 2 | 2 | 2 | 6 |
Cizí jazyk I (Anglický jazyk I., Německý jazyk I.) | 2 | 3 | 2 | 7 |
Cizí jazyk II (Anglický jazyk II., Německý jazyk II.) | – | 2 | 1 | 3 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
Chemie | 2 | – | – | 2 |
Ekologie | 1 | – | – | 1 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | 2 | 2 | – | 4 |
Ekonomika | – | 2 | 2 | 4 |
Potraviny a výživa | 1,5 | 1 | 2,5 | 5 |
Aplikovaná biologie | 1,5 | – | – | 1,5 |
Technologie | 2 | 2 | 2,5 | 6,5 |
Obsluha a prodej | 1 | 1 | 2 | 4 |
Administrativa | – | 1 | 1 | 2 |
Odborný výcvik | 15 | 15 | 15 | 45 |
Celkem | 33 | 34 | 33 |