Popis
Absolvent se uplatní při výkonu povolání v oblasti gastronomie, zejména v pozici zaměstnance v různorodých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je také připraven na soukromé podnikání v pohostinství či vlastním podniku.
Přitom je akcentována osobnost žáka, zvyšuje se orientace na jeho životní adaptabilitu, na přípravu k práci v podmínkách rychle se měnící společnosti a současně i na přípravu k životu v harmonii s prostředím, s okolním světem i se sebou.
Podmínky přijetí
Ukončení ZŠ a potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti. O pořadí uchazečů rozhoduje bodový zisk (zejména za prospěch na ZŠ) dle platných kritérií přijímacího řízení.
Učební plány
Učební plány naleznete na webových stránkách školy.
Profil absolventa
Absolvent umí posuzovat potraviny, jejich kvalitu, dietetickou hodnotu a vhodnost pro zpracování. Ví, jak je skladovat a ošetřovat, opracovává běžné druhy masa, včetně zvěřiny a ryb. Umí přípravovat jídla teplé a studené kuchyně, teplé a studené moučníky a teplé nápoje. Zná zásady správné výživy, estetické úpravy jídel. Ví, jak používat inventář a zařízení kuchyně. Dovede sestavovat jídelní a nápojový lístek, vést evidenci zboží, vyřizovat objednávky a vyúčtování je.
Úspěchy školy v tomto oboru
Škola pořádá doplňující kurzy, např. kurz zážitkové gastronomie, baristický kurz a kurz studené kuchyně. Zajišťuje gastronomické akce a rauty pro sociální partnery, zřizovatele i veřejnost. Největší akcí bylo zajištění oslav vzniku republiky pro velvyslanectví ve Slovinsku, kde pořádala raut pro světové ambasády. Žáci se účastní projektů Erasmus+ v několika zemích Evropské unie.
Spolupráce se sociálními partnery
Škola má velké množství sociálních partnerů, nejlepší spolupráci však navázala s podniky Léčebné lázně Luhačovice, a.s., Lázně Luhačovice a. s. a Wellness hotelem Pohoda, které žákům nabízejí nejen kvalitní prostředí pro výuku, ale také stabilizační stipendia.
V zahraniční spolupráci spoléhá na ověřené vzdělávací instituce.