Popis
Učební obor kuchař – číšník pro pohostinství je zaměřen na činnost v oblasti gastronomických provozů. Žáci od prvního ročníku střídají v cyklech teoretickou výuku s odborným výcvikem. Odborný výcvik probíhá jak na školních pracovištích pod vedením učitelů odborného výcviku, tak na smluvních pracovištích. Během tří let studia žáci získají vědomosti ve využití technologických zařízení, v technologii přípravy pokrmů a nápojů, četně jejich servisu.
Podmínky přijetí
Uchazeč musí prokázat úspěšné splnění povinné docházky a musí splnit podmínky přijímacího řízení. Veškeré aktuální informace jsou k dispozici zde.
Učební plány
Učební plány naleznete na webových stránkách školy
Profil absolventa
Absolvent oboru kuchař – číšník pro pohostinství má odborné i všeobecné kompetence uplatnit se v pozici zaměstnance ve všech typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. Úspěšní absolventi si mohou rozšířit vzdělání na střední škole s maturitou se zaměřením na podnikání, ekonomii, hotelnictví aj. Po získání praxe v oboru může absolvent soukromě podnikat.
Všeobecné vzdělávání vám přenese:
- rozšíření a prohloubení všeobecných znalostí
- získání vědomostí potřebných pro další stupeň vzdělávání – navazující studium pro absolventy 3letých učebních oborů
Odborné vzdělávání vás naučí:
- psychologickým základům jednání, profesního chování a společenského vystupování
- odborné terminologii a různým technikám obsluhy
- přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně s využitím moderních technologií
- dovednostem při sestavení slavností tabule, nabídkových stolů
- různým způsobům uchování hotových jídel nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům
- sestavit nabídkový list, jídelní a nápojové lístky dle gastronomických pravidel
- základním znalostem při sestavování kalkulací a stanovení ceny
- zásadám efektivní práce s počítačem
- orientovat se na trhu práce a aktivně rozhodovat o svém pracovním uplatnění
Praktické vyučování žáků probíhá v týdenních cyklech a je uskutečňováno na školních pracovištích a na smluvních pracovištích.
Možnosti uplatnění
Absolvent oboru se uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.
Po zapracování se může stát soukromým podnikatelem v gastronomických službách.
Úspěchy školy v tomto oboru
Žáci oboru se zapojují do různých gastronomických soutěží, jako je GASTRO JUNIOR BRNO – BIDVEST CUP, GASTRO Kroměříž.
Spolupráce se sociálními partnery
Odborný výcvik žáků probíhá na smluvních pracovištích sociálních partnerů. Mezi nejvýznamnější patří hotel Grand, hotel Koníček Uh. Hradiště, Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves, Sportcentrum Morava, NET Uh. Hradiště, Skanzen Modrá.