Popis
Obor je koncipován tak, aby jeho absolventi získali co nejlepší uplatnění na trhu práce. Žáci získají odborné znalosti a dovednosti při přípravě teplé i studené kuchyně, dokáží provádět jednoduchou i složitou obsluhu. Své praktické dovednosti si upevňují nejen v rámci odborného výcviku, ale i na rautech, které naše škola pořádá pro různé organizace regionu.
Podmínky přijetí
- Splnění povinné školní docházky nebo úspěšné ukončení základního vzdělání před splněním povinné školní docházky;
- splnění podmínek přijímacího řízení, jehož kritéria jsou stanovena příkazem ředitele;
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o studium (posouzení praktickým lékařem).
Učební plány
Název vyučovacího předmětu | Počet týdenních vyučovacích hodin v ročníku | Celkem | ||
1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | ||
Český jazyk | 1 | 1 | 1 | 3 |
První cizí jazyk | 2 | 2 | 2 | 6 |
Druhý cizí jazyk | 0 | 2 | 2 | 4 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
Fyzika | 1 | 0 | 0 | 1 |
Biologie a ekologie | 1 | 0 | 0 | 1 |
Chemie | 1 | 0 | 0 | 1 |
Matematika | 2 | 1 | 1 | 4 |
Literární výchova | 1 | 1 | 0 | 2 |
Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | 0 | 1 | 1 | 2 |
Seminář z ekonomiky | 0 | 0 | 1 | 1 |
Technologie | 2 | 2 | 2 | 6 |
Potraviny a nápoje | 1 | 1 | 1 | 3 |
Výživa | 0 | 0 | 1 | 1 |
Stolničení | 2 | 1 | 1 | 4 |
Komunikace ve službách | 1 | 0 | 0 | 1 |
Odborný výcvik | 15 | 17,5 | 17,5 | 50 |
Celkem | 33 | 32,5 | 33,5 | 99 |
Profil absolventa
Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník, zejména v pozici zaměstnance a ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. Osvojením základů podnikání a získání nezbytné praxe v oboru je připraven na soukromé podnikání v pohostinství.
Úspěchy školy v tomto oboru
Žáci tohoto oboru se podílí na přípravě a realizaci rautů u příležitosti různých kulturních a společenských akcí pořádaných v našem regionu i při návštěvách významných osob z politického spektra.
Spolupráce se sociálními partnery
Mezi sociální partnery školy patří Úřad práce Zlín, firma HP Tronic, s.r.o., Krajský úřad Zlínského kraje, město Otrokovice a další firmy a organizace, s nimiž škola spolupracuje v rámci zvyšování odbornosti v oblasti gastronomie. Neméně důležitými sociálními partnery jsou rodiče žáků, kteří mohou prostřednictvím školské rady ovlivňovat vzdělávací proces.