Popis
Žáci se naučí připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní, pokrmy studené kuchyně a pokrmy racionální výživy. Budou se orientovat v sortimentu potravin a nápojů a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti při přípravě pokrmů. Seznámí se s dodržováním hygieny v gastronomickém provozu, naučí se pokrmy uchovávat podle předpisů.
Žáci se naučí základní techniky odbytu a obsluhy hostů, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem, naučí se sestavovat jídelní lístky podle gastronomických pravidel, kalkulovat ceny. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Získají také základní ekonomické vědomosti. Jsou připravováni na to, aby po získání nezbytné praxe v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru. Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách.
Podmínky přijetí
Vzdělávání je určeno pro uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně dokončili základní vzdělání před splněním povinné školní docházky. Komplexní informace vztahující se k přijímacímu řízení naleznete na webových stránkách školy.
Učební plány
ŠVP oboru je zveřejněn na webových stránkách školy.
Profil absolventa
Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven i na soukromé podnikání v pohostinství. Absolvent připravovaný na základě tohoto ŠVP bude znát technologii přípravy pokrmů a nápojů, způsoby správného skladování, posoudí jejich jakost a technologickou využitelnost. Bude znát techniku obsluhy, sestavovat nabídkové listy služeb a výrobků a další. Odborný výcvik oboru vzdělání kuchař – číšník je realizován i na smluvních pracovištích. Odborný výcvik probíhá pod dozorem stanovených instruktorů. Kontrolu nad dodržováním učebních osnov a dalších náležitostí provádí vedoucí učitelka OV. Za konání produktivní práce dostávají žáci přiměřenou odměnu.
V rámci odborného výcviku jsou žáci v přímém kontaktu se zákazníkem, žáci připravují výrobky a servis pro mnoho významných společenských událostí ve spolupráci např. s městem Vsetín či Zlínským krajem, kdy připravují raut včetně obsluhy a servisu při ocenění pracovníků a jiných příležitostech. Celoročně zajišťují žáci přípravu rautů a servis při společenských událostech na odloučeném pracovišti školy – Restaurace Bečva (oslavy narozenin, svatby, ….)
Úspěchy školy v tomto oboru
Během studia mají žáci možnost ukázat své praktické dovednosti na odborných gastronomických soutěžích regionálního, republikového i mezinárodního charakteru, na které se připravují pod dohledem učitelů odborného výcviku.
Úspěchy našich žáků v tomto oboru jsou prezentovány pravidelně na webu školy v záložce Aktuality nebo Úspěchy.
Spolupráce se sociálními partnery
Škola již několik let velmi dobře spolupracuje s partnery v této oblasti – např. Restaurace U Muzea Velké Karlovice, Posezení U Radnice Karolinka, Hotel Na Trojáku aj.