Popis
V rámci studia žáci získají ve III. ročníku výuční list oboru Kuchař – číšník.
Žáci se naučí organizovat a řídit provoz podniků společného stravování ve výrobě i odbytu, připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy. Budou se orientovat v sortimentu zboží a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti. Seznámí se s hygienou gastronomického provozu a budou pokrmy uchovávat podle předpisů. Žáci se naučí základní techniky odbytu, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem.
Žáci se seznámí s provozem ve stylových restauracích, s vyšší formou složité obsluhy, s přípravou míchaných nápojů a s různými druhy slavnostních hostin. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Naučí se základům vedení stravovacího provozu, včetně sestavování jídelních lístků, kalkulací cen výrobků a služeb, vedení podnikových písemností apod. tak, aby v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru. Součástí přípravy je výuka cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách.
Podmínky přijetí
Učební plány
ŠVP oboru je zveřejněn na webových stránkách školy.
Profil absolventa
Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, např. v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení a dalších provozovnách společného stravování, v penzionech a hotelech. Uplatní se ve vedoucích pozicích jako šéfkuchaři nebo číšníci – specialisté. Jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele. Absolventi mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách nebo vysokých školách, obvykle pokračují ve studiu v oborech skupiny Gastronomie, hotelnictví, turismus nebo v ekonomických oborech.
Úspěchy školy v tomto oboru
Žáci oboru Gastronomie se účastní různých odborných akcí a soutěží. Svoji školu reprezentují jak na národní, tak mezinárodní úrovni.
- Junior Jogging Cup Třebíč 2013 – zlatá medaile
- Zlatovar CUP 2013 Opava – bronzová medaile
- Gastro Tescoma Cup Kroměříž 2013 – umístění v bronzovém pásmu
Spolupráce se sociálními partnery
K vytváření pozitivního image patří spolupráce s institucemi a firmami např. s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, Asociací číšníků ČR, spolupracujeme s firmami gastronomického zaměření jako je Plzeňský Prazdroj, a. s., Lesko-Velkoobchod nápojů, s.r.o., Nowaco Czech Republic s.r.o., TESAŘ BRONISLAV-DISTRIBUCE MRAŽENÉ ZBOŽÍ f.o., CENTRUM-OVO spol. s.r.o., Bikos cz S r.o. a s některými významnými hotely a restauracemi, např.: Hotel Na Trojáku, Spa hotel Lanterna, SES GROUP a.s. (restaurace Náhon).