Popis
Školní vzdělávací program (dále jen ŠVP), je koncipován tak, aby absolventi byli připraveni se uplatnit při výkonu povolání cukrář v pozici výrobce cukrářských výrobků ve velkých, středně velkých i malých provozech. Absolvent by měl být schopen zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro průmyslovou výrobu cukrářských výrobků, umět je charakterizovat a hodnotit. Měl by znát komplexně technologické postupy při výrobě cukrářských výrobků, problematiku obsluhy strojů a zařízení v cukrárnách, možnosti údržby a seřízení technologických zařízení. Po úspěšném ukončení studia se může absolvent v souladu se školním vzdělávacím programem ucházet o přijetí do oborů pro absolventy daného oboru.
Podmínky přijetí
- splnění povinné školní docházky nebo úspěšné ukončení základního vzdělání před splněním povinné školní docházky
- splnění podmínek přijímacího řízení prokázáním vhodných schopností, vědomostí, dovedností a zájmů
- znalosti uchazeče vyjádřené hodnocením na vysvědčení z předchozího vzdělávání
- splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o studium daného oboru stanovených vládním nařízením. (K posouzení zdravotního stavu je kompetentní registrující praktický lékař.)
- Konkrétní podmínky jsou každoročně aktualizovány a jsou zveřejněny na veřejně přístupném místě a způsobem umožňujícím dálkový přístup.
Učební plány
Kód a název oboru vzdělávání | 29-54-H/01 Cukrář | |||
Název školního vzdělávacího programu | Cukrář | |||
Zaměření | ||||
Délka a forma vzdělávání | 3 roky, denní studium | |||
Datum platnosti ŠVP | Od 1. 9. 2009 | |||
Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | |||
Povinné vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem |
Český jazyk a literatura | 2 | 2 | 2 | 6 |
Cizí jazyk | 2 | 2 | 2 | 6 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Chemie | 2 | – | – | 2 |
Ekologie | 1 | – | – | 1 |
Informační a komunikační technologie | 2 | 2 | – | 4 |
Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | – | – | 2 | 2 |
Technologie | 2,5 | 4 | 5 | 11,5 |
Suroviny | 1,5 | 3 | 2 | 6,5 |
Stroje a zařízení | 1 | 1 | – | 2 |
Odborné kreslení | – | 1 | 1 | 2 |
Odborný výcvik | 15 | 15 | 15 | 45 |
Celkem | 32 | 33 | 32 | 97 |
Nepovinné vyučovací předměty |
||||
Projektové řízení |
– | – | 1 | 1 |
Profil absolventa
Absolvent ŠVP Cukrář bude připravován tak, aby byl po ukončení studia schopen:
- využívat odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku cukrářské výroby
- znát chemické složení a vlastnosti surovin a pomocných látek používaných při cukrářské výrobě, způsob jejich správného uchovávání za účelem zachování jejich kvality a biologické hodnoty a umět je využívat v praxi znát a dodržovat
Úspěchy v oboru
Spolupráce se sociálními partnery