Popis
Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na cukrářské výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti zejména při ruční výrobě cukrářských výrobků a restauračních moučníků, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů a strojního zařízení v provozu cukrárny, balit a expedovat cukrářské výrobky, zjišťovat případné závady technologického procesu a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin, uchovávat cukrářské výrobky a dodržovat zásady prodeje.
Podmínky přijetí
Vzdělávání je určeno pro uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně dokončili základní vzdělání před splněním povinné školní docházky.
Učební plány
ŠVP oboru je zveřejněn na webových stránkách školy.
Profil absolventa
Absolvent bude schopen zejména zpracovávat základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků, vyrábět kompletní sortiment cukrářských výrobků, případně cukrovinkářských výrobků, včetně jejich dohotovování a zdobení, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů, přístrojů a technického vybavení provozoven a vykonávat činnosti související s prodejem cukrářských výrobků. Je schopen hodnotit kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků dle norem.
Absolvent se úplatní při výkonu povolání cukrář v pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost.
Úspěchy školy v tomto oboru
Žáci oboru cukrář vždy úspěšně reprezentovali naši školu v různých cukrářských soutěžích pořádaných školami, ale i na mistrovství republiky. Naší prestižní záležitostí je účast na mistrovství republiky, které probíhá každý rok v březnu u příležitosti konání GASTRO HRADEC Vitana Cup v Hradci králové. Cukrářky zde získávají nejvyšší ocenění za slavnostní dorty a umělecké výrobky z perníku. Patříme mezi nejlepší školy se stejným zaměřením. V posledním roce jsme získali spoustu prestižních ocenění na celostátní i mezinárodní oblasti ve vyřezávání ovoce a zeleniny (carving).
- GASTRO-HRADEC 2013 – zlatá medaile v umělecké juniorské kategorii; stříbrná medaile v kategorii mladý junior (kadet); bronzová medaile v kategorii cukrář junior
- Moravský pohár 2013 – umístění ve stříbrném družstvu
- Junior Carving Cup Třebíč 2013 – dvě zlaté medaile, jedna stříbrná medaile
- Internationaler BIG CARVING CONTEST v Innsbruck – stříbrná a bronzová medaile
- Carving Cup Č. Budějovice – tři zlaté medaile, 1 bronzová medaile + absolutní prvenství v celkovém umístění
- Ukaž, co umíš Velké Meziříčí 2013 – zlatá medaile za perníkovou kompozici
- GASTRO-HRADEC 2014 – pět zlatých medailí za slavnostní dorty, v umělecké kategorii, kategorii kadet a carving.
- CULINARY WORLD CUP 2014 – Lucemburk – 2 zlaté medaile
- Ukaž, co umíš 2014 – stříbrná medaile
- GASTRO-HRADEC 2015 – dvě zlaté medaile, tři stříbrné medaile
- GASTRO-HRADEC 2016 – dvě zlaté medaile, jedna stříbrná medaile
- V roce 2013 i 2014 byla žákyně cukrářka oceněna Zlínským krajem v rámci Oceňování žáků za mimořádné úspěchy.
O úspěších žáků pravidelně informujeme na webu školy v záložce Aktuality nebo Úspěchy.
Spolupráce se sociálními partnery
Spolupráce se sociálními partnery má různé formy, např. exkurze pro žáky, prezentace firem ve škole při výuce některých tematických celků, workshopy prestižních hotelů a restaurací nebo odborné přednášky. Pro své sociální partnery, ale i pro veřejnost, škola organizuje vzdělávací aktivity a speciální kurzy