Popis
Učební obor číšník – barman, servírka – barmanka je zaměřen na činnost v oblasti gastronomických provozů. Žáci od prvního ročníku střídají v cyklech teoretickou výuku s odborným výcvikem. Odborný výcvik probíhá jak na školních pracovištích pod vedením učitelů odborného výcviku, tak na smluvních pracovištích. Během tří let studia žáci získají vědomosti ve využití technologických zařízení, v technologii přípravy pokrmů a nápojů, četně jejich servisu.
Podmínky přijetí
Uchazeč musí prokázat úspěšné splnění povinné docházky a musí splnit podmínky přijímacího řízení. Veškeré aktuální informace jsou k dispozici na webových stránkách školy.
Učební plány
Učební plány naleznete na webových stránkách školy
Profil absolventa
Všeobecné vzdělání vám přinese:
- rozšíření a prohloubení všeobecných znalostí
- získání vědomostí potřebných pro další stupeň vzdělávání – navazující studium pro absolventy 3letých učebních oborů
Odborné vzdělávání vás naučí:
- psychologickým základům jednání, profesního chování a společenského vystupování
- odborné terminologii a různým technikám obsluhy
- znalostem z oblasti používání inventáře a jeho ošetření
- dovednostem při sestavení slavností tabule, nabídkových stolů
- poskytovat informace o podávaných pokrmech a nápojích, komunikovat s hostem, a to i v cizím jazyce na úrovni běžné hovorové komunikace
- techniku přejímky, evidenci a vyřizování objednávek pokrmů a nápojů
- techniku přípravy a dokončování pokrmů před hostem
- sestavovat jídelní a nápojové lístky podle gastronomických pravidel
- zásadám efektivní práce s počítačem
- orientovat se na trhu práce a aktivně rozhodovat o svém pracovním uplatnění
Praktické vyučování žáků probíhá v týdenních cyklech a je uskutečňováno na školních pracovištích a na smluvních pracovištích.
Možnosti uplatnění:
Absolvent oboru se uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.
Po zapracování se může stát soukromým podnikatelem v gastronomických službách.
Absolvent oboru číšník – barman, servírka – barmanka má odborné i všeobecné kompetence uplatnit se v pozici zaměstnance ve všech typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. Úspěšní absolventi si mohou rozšířit vzdělání na střední škole s maturitou se zaměřením na podnikání, ekonomii, hotelnictví aj. Po získání praxe v oboru může absolvent soukromě podnikat.
Úspěchy školy v tomto oboru
Žáci oboru se zapojují do různých gastronomických soutěží, jako je GASTRO JUNIOR BRNO – BIDVEST CUP, GASTRO Kroměříž.
Spolupráce se sociálními partnery
Odborný výcvik žáků probíhá na smluvních pracovištích sociálních partnerů. Mezi nejvýznamnější patří hotel Grand, hotel Koníček Uh. Hradiště, Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves, Sportcentrum Morava, NET Uh. Hradiště, Skanzen Modrá.